пятница, 4 февраля 2011 г.

Презентація книги «Нартіада: героїчний епос» .

Вчора я побувала  на презентації книги «Нартіада. Героїчний епос», яка відбулася в Національній парламентській бібліотеці. І я співчуваю тим, хто не був на ній. Виставка графічних творів в фойє бібліотеки вразила мене, а те, що я дізналась про автора вразило ще більше.
Ініціатором видання та ілюстратором книги  «Нартіада: героїчний епос» є Жорж Іванович Шанаєв, осетин, людина героїчної долі, який 35 років працював водолазом і після аварії на Чорнобильській АЕС брав участь у герметизації саркофагу, дістав променеву хворобу і отримав інвалідність. Як він сказав, близько сорока разів лежав у лікарні, а що робити у лікарні, от і почав малювати. Важко повірити, що ці малюнки створено не професійним художником, настільки вони вишукані, емоційні. Мені згадалось древнє кавказьке мистецтво  чеканки. На виставці    було представлено, мабуть, близько п’ятдесяти робіт, а в автора їх більше двохсот.
Видавці присвятили книгу 25–й річниці початку ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, бо, пояснюють вони, в цьому є внутрішній зв’язок: ліквідатори спасали матеріальний і духовний світ людей, а видання книги допомагає повернути з небуття стародавні і нетлінні скарби усної народної творчості.
Нарти   – це поетичний псевдонім осетинів, нащадків і спадкоємців стародавніх скіфів і сарматів, які увійшли до середньовічної історії Європи і Азії під іменем аланів.Нартський епос часто називають енциклопедією осетинського життя, поетизованою і фантастичною автобіографією народу у стародавній, овіяний міфами і легендами, період його життя. У ХІХ столітті брати Шанаєви – Гацир, Гуцир і Джантемір, зробили літературний запис кавказького осетинсько - кабардинського варіанту епосу. У наш час, 150 років по тому, їх нащадок, художник Жорж Шанаєв, надихнув члена     Національної спілки письменників України Анатолія Стоянова на викладення нартського  епосу українською мовою.У передмові до книги народний депутат України, президент ГО
«Київське осетинське земляцтво» Ельбрус Тедеєв (теж присутній на презентації)пише: «Волею історії ми є володарями тієї багатої духовної і культурної спадщини, яку Тарас Шевченко, маючи на увазі степові скіфські кургани, оспівані кобзарями й козаками, називав «Славою України».
В кінці презентації Жорж Іванович підтвердив тезис, що талановита людина – талановита в усьому. Його пісні , виконані у супроводі гітари визвали шквал аплодисментів.
С.М.

1 комментарий:

  1. Знайома з Жоржем Шанаєвим. Дійсно, надзвичайна людина. Великий друг бібліотек Голосіївського району

    ОтветитьУдалить